Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiesten

Artiestennamen die geen persoon, maar een bandnaam zijn

Soms denk je een naam van een zanger of zangeres te horen, terwijl dat geen artiestennaam of persoonsnaam is, maar de naam van een band. Je zou er nog weleens verbaasd van kunnen staan welke bandnamen je aanzag voor een artiestennaam. We zetten er een (behoorlijk) aantal voor je op een rijtje.

Blondie: de band van Debbie Harry

Zangeres Deborah (Debbie) Harry is dan wel blond, toch is Blondie echt de naam van de band en niet van de zangeres. Deborah heeft ook solo muziek uitgebracht en deed dat onder haar eigennaam.

Deborah Harry rapt in de Blondie song “Rapture”
Hier vind je albums van Blondie*

Mungo Jerry: “In The Summertime” is van een band

Mungo Jerry klinkt als de naam van een zanger, vind je ook niet? Het zou ook een prima naam geweest zijn voor iemand uit de hippietijd, ware het niet dat de band zo heet. Mungo Jerry bestaat nog steeds, al is alleen zanger Ray Dorset nog over van de oorspronkelijke bezetting.

Eens wat anders dan “In The Summertime”, Mungo Jerry met “Alright, Alright, Alright” bij een Duitse tv-show.
Cd’s van Mungo Jerry kopen?*

Alice Cooper: van bandnaam naar artiestennaam

Toegegeven: al sinds 1975 treedt zanger Vincent Furnier solo op onder de naam Alice Cooper. Toch is Alice Cooper als band begonnen en zijn hits als “School’s Out” en “No More Mr. Nice Guy” door de (toen nog) volledige band uitgebracht in 1972.

De band Alice Cooper weer samen op het podium in 2017
Naar Alice Cooper albums*

Lukas Graham: vernoemd naar drijvende kracht

Ja echt, Lukas Graham is een bandnaam. De band is wel vernoemd naar zanger Lukas Graham Forchhammer, maar het is wel degelijk een bandnaam. Forchhammer is muzikaal de drijvende kracht achter de Deense band, dus het is ook niet zo gek dat die zijn naam draagt.

Bekijk de albums van Lukas Graham*

Biffy Clyro: wie is Biffy?

Voor de liefhebber is het misschien gek dat mensen niet weten dat Biffy Clyro de naam van een band is. Hoor je de naam voor het eerst, dan klinkt het toch echt als de naam van een zanger of zangeres.

En over zanger of zangeres gesproken: alle drie de bandleden nemen afwisselend de leadzang voor hun rekening. Waar de naam vandaan komt is een raadsel, de band laat zich er nauwelijks over uit.

Naar albums van Biffy Clyro*

Nena: niet alleen zangeres Gabriele Susanne Kerner

Gabriele Susanne Kerner is natuurlijk het gezicht én de stem van Nena, tot 1989 was Nena de naam van de hele band. In 1989 ging Gabrielle Kerner solo door onder de naam Nena. Voor ons is en blijft Nena een bandnaam.

Het origineel van “Anyplace Anywhere Anytime”, dat Gabrielle Kerner later uitbracht met Kim Wilde
Vind hier muziek van Nena*

Matt Bianco: geen Matt, wel Mark

De jazzy band Matt Bianco, die vooral in het midden van de jaren 1980 successen vierde, heeft geen Matt als bandlid. Leadzanger Mark Reilly is wel de enige vaste lid sinds de start van Matt Bianco in 1982, en zijn voornaam heeft wel dezelfde eerste letters, maar dat is het dan ook.

Bekijk hier cd’s van Matt Bianco*

Jethro Tull: wel vernoemd naar een persoon

Jazeker, ook Jethro Tull is een bandnaam. Wel vernoemd naar een persoon, namelijk een Britse landbouwwetenschapper. Dus het is niet zo gek om te denken dat het een zanger is in plaats van een band.

Bekijk de albums van Jethro Tull*

Billy Talent: geen Billy in de band

De band Billy Talent bestaat al sinds 1993, al gebruiken ze sinds 2001 de naam Billy Talent. Daarvoor heetten ze Pezz, tot een andere band met deze naam dreigde met een proces. Om dit te voorkomen, wijzigden ze de naam in Billy Talent.

Er zit in ieder geval geen Billy in de band, en ook niemand die Talent als achternaam heeft.

Muziek van Billy Talent ontdekken?*

Pretty Ricky: vooral succes in de VS

Het is volkomen logisch dat je een persoon verwacht bij de naam Pretty Ricky. De band bestaat uit een viertal broers, en kende nog een aantal andere leden in de jaren dat Pretty Ricky bestond.

Pretty Ricky kende geen succes in Nederland, terwijl ze in de Verenigde Staten voor diverse awards genomineerd zijn.

Albums van Pretty Ricky vind je hier*

Bon Iver: een Franse uitdrukking

Hoewel begonnen als een soloproject van zanger Justin Vernon, is Bon Iver al sonds 2007 de naam van de band. Vernon startte in 2006 met Bon Iver, wat je uitspreekt als het Franse bon hiver. Vernon had ‘bonniverre’ opgeschreven nadat hij in de tv-serie ‘Northern Exposure’ mensen elkaar een ‘bon hiver’ had horen noemen.

Het is een soort groet of gelukswens in het Frans. Toen Justin Vernon ontdekte hoe je het echt schrijft, wilde hij dat niet gebruiken omdat ‘hiver’ hem aan het Engelse ‘liver’ deed denken. Dus werd het Bon Iver.

Het origineel van “Skinny Love” is inderdaad van Bon Iver
Naar releases van Bon Iver*

Jamiroquai: echt niet alleen Jay Kay

Frontman Jay Kay is zonder twijfel hét boegbeeld van de band Jamiroquai en waarschijnlijk zal niemand enig ander bandlid herkennen. Er zijn dan ook nogal wat bezettingswisselingen geweest in de band, en in 2017 overleed toetsenist Toby Smith. En al is Jay Kay het meest prominente bandlid, Jamiroquai is en blijft echt een bandnaam.

Een jonge Jay Kay in de clip voor de tweede single van Jamiroquai: “Too Young To Die”
Hier vind je de muziek van Jamiroquai*

Sade: Sweetback plus Sade Adu

Die stem, die zwoele uitstraling; natuurlijk is Helen Folasade (Sade) Adu voor iedereen Sade. Toch is Sade meer dan alleen Sade Adu. Zonder Adu maakte de band onder de naam Sweetback twee albums, ‘Sweetback’ in 1996 en ‘Stage 2’ in 2004. Dat je denkt dat Sade de artiestennaam van de zangeres is, is niet zo gek als zij alleen maar te zien is in de videoclips.

De band Sweetback (de band achter Sade) met zangeres Amel Larrieux
Bekijk de albums van Sade*

Greta Van Fleet: geen vrouw te bekennen

Als je de muziek van Greta Van Fleet hoort, moet al snel duidelijk worden dat de naam niet de naam van een zangeres is. De band heeft namelijk een zanger. Is dat even een gekke verrassing als je een vrouwenstem verwacht. Greta Van Fleet maakt muziek die sterk doet denken aan Led Zeppelin, en de band maakt er ook geen geheim van door Zep beïnvloed te zijn.

Ontdek de muziek van Greta Van Fleet*

Rilo Kiley: wel zangeres, niet Rilo

Wel een band met een zangeres is Rilo Kiley. De zangeres heet niet Rilo, maar Jenny Lewis. De band ging in 2014 uit elkaar, waarna Lewis drie soloalbums uitbracht. Dit waren trouwens niet haar eerste soloalbums, ze had er al twee uitgebracht.

Check hier de albums van Rilo Kiley*

James: de gekke uitzondering

De indieband James uit Manchester is een beetje een gekke uitzondering in deze lijst. Ze gebruiken een voornaam als bandnaam, maar iedereen die de band kent weet wel dat het gewoon een band is. Dit in tegenstelling tot Blondie, en vooral Sade, waarvan veel mensen nog altijd denken dat het de naam van de zangeres is. Er is zover ons bekend niemand die denkt dat er een zanger is die zichzelf alleen ‘James’ laat noemen …

Hier vind je de albums van James*

Rufus: de band waar Chaka Khan in begon

Net als bij James zou je kunnen denken dat Rufus de voornaam is van een zanger, maar het is toch echt de bandnaam. En in deze band begon Chaka Khan haar carrière. Een van de grootste hits was “Tell Me Something Good”, dat werd geschreven door Stevie Wonder.

Maar weet je dat ook “Ain’t Nobody” een nummer van Rufus is? We koppelen de naam Chaka Khan al snel aan “Ain’t Nobody”, toch is het nummer echt van Rufus, al werd de band destijds al ‘Rufus and Chaka Khan’ genoemd. Zangeres Yvette Marie Stevens (de echte naam van Chaka Khan) had inmiddels solo al goed geboerd, dat de naam Chaka Khan inmiddels minstens zo groot was als Rufus.

Ontdek meer van Chaka Khan*

Max Webster: Canadese prog-rock

Een ouwetje, en misschien wel de minst bekende band uit dit lijstje, is Max Webster. Max Webster was een prog-rockband uit Canada, en was actief van 1973 tot 1981. In Nederland kende de band geen commercieel succes. Leadzanger Kim Mitchell ging solo, maar ook zijn solocarrière was in ons landje geen succes.

Ontdek de albums van Max Webster*

Disclaimer: in dit artikel maken wij gebruik van affiliatelinks. Hiermee dekken wij de kosten voor dit platform.

Ook interessant

Artiesten

Ik zie dat Grandmaster Flash voor de zoveelste keer op triomftoer door Nederland is geweest. Ik check hem eerlijk gezegd al jaren niet meer,...

Artiesten

Vlak voor de jaarwisseling werd hij ziek en vlak na de jaarwisseling -op 3 januari 2023- overleed hij op 65-jarige leeftijd: popmuzikant, labelbaas en...

Media

De eerste C&R podcast in 2022 van Chris Wolters en Raymond Lorié gaat over het regelen van je eigen uitvaart voor je overlijden. In...

Muziek

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij...

if( function_exists( 'the_subtitle' ) ) the_subtitle();