Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiesten

Eerste deel natuurserie Secrets of the Enchanted Forests met Janouk Kelderman op tv-zender Love Nature

Op de natuur- en wildlifezender Love Nature gaat op zaterdag 11 november om 19:30 de serie Secrets of the Enchanted Forests in première. De serie gaat over de verschillende soorten bossen wereldwijd en welke rol ze spelen in het totale ecosysteem. De Nederlandse voice-over van de première aanstaande zaterdag is WWF-ambassadeur Janouk Kelderman. Dit komt voort uit een samenwerking tussen tv-zender Love Nature en het Wereld Natuur Fonds.

Essentieel voor balans in wereldwijde ecosystemen

De serie Secrets of the Enchanted Forests laat zien hoe groot de diversiteit van de verschillende bossen is. Van de tropen naar de polen en alles daartussen wordt op hoogwaardige manier in beeld gebracht. Ze zijn van essentieel belang voor de balans in wereldwijde ecosystemen en hoe ze met elkaar verbonden zijn.

Bossen reguleren evenwicht in de watercyclus

In de eerste aflevering over tropische bossen wordt in beeld gebracht hoe de bomen in de Amazone elke dag gigantische hoeveelheden vocht in de atmosfeer brengen waarbij het mondiale klimaat beïnvloed kan worden. Windpatronen kunnen verschuiven en dit heeft effect op regenval tot in het Midden-Westen van Amerika. De tropische bossen functioneren als de biologische pomp van de aarde, ze reguleren het evenwicht in de watercyclus van onze planeet.

Van vitaal belang voor onze aarde

De tropische bossen zijn van vitaal belang voor onze aarde en het Wereld Natuur Fonds heeft hiervoor speciale aandacht. Naar aanleiding van de start van de serie Secrets of the Enchanted Forests ging Love Nature in gesprek met WWF-ambassadeur Janouk Kelderman en WWF Forest Foresight expert Jorn Dallinga in een video-interview over de tropische bossen.

Superslimme voorspeller van ontbossing

Janouk vertelde onder meer over haar reis naar het Atlantisch regenwoud en Jorn vertelt over Forest Foresight. Deze superslimme ontbossingsvoorspeller is ontwikkeld door WWF-NL in samenwerking met Wageningen University en zet big data in om ontbossing één stap voor te zijn.

Met AI en satellietbeelden kunnen rangers grote stukken regenwoud monitoren, de eerste tekenen van ontbossing opsporen en voorkomen dat bos illegaal gekapt wordt. In het regenwoud van Gabon en Borneo konden rangers al duizenden hectares regenwoud redden, hoog tijd dus om deze slimme techniek uit te rollen en in te zetten voor de Amazone.

Samenhang binnen een ecosysteem

WWF-ambassadeur Janouk Kelderman: “Het is een beetje nu of nooit, deze geweldige serie laat zien dat alles binnen een ecosysteem samenhangt en dat de natuur zo ingenieus in elkaar zit. Het is fantastisch om als groot liefhebber van de natuur stem te geven aan de première-aflevering van deze prachtige serie.”

Bijna helft oorspronkelijke bossen op aarde al verdwenen

Forest Foresight Expert voor het Wereld Natuur Fonds Jorn Dallinga zegt: “We staan wereldwijd op een belangrijk moment rondom het thema ontbossing, bijna de helft van de oorspronkelijke bossen op aarde is immers al verdwenen. We werken daarom hard aan het AI-systeem Forest Foresight dat illegale ontbossing voorspelt en de eerste positieve resultaten zijn al geboekt in Borneo en Gabon en binnenkort starten we in de Amazone. De serie Secrets of the Enchanted Forests brengt mooi in beeld hoe belangrijk de bossen voor ons zijn en hoe alles met elkaar verbonden is.”

Bekijk hier het hele interview met Janouk Kelderman en Jorn Dallinga:

Ook interessant

Artiesten

Ik zie dat Grandmaster Flash voor de zoveelste keer op triomftoer door Nederland is geweest. Ik check hem eerlijk gezegd al jaren niet meer,...

Artiesten

Vlak voor de jaarwisseling werd hij ziek en vlak na de jaarwisseling -op 3 januari 2023- overleed hij op 65-jarige leeftijd: popmuzikant, labelbaas en...

Media

De eerste C&R podcast in 2022 van Chris Wolters en Raymond Lorié gaat over het regelen van je eigen uitvaart voor je overlijden. In...

Muziek

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij...

if( function_exists( 'the_subtitle' ) ) the_subtitle();