Mediacomponist Stephen Emmer kwam eind 2022 ‘uit de kast’ na jarenlang stilzwijgen over zijn aandoening tinnitus, oftewel oorsuizen. Vandaag, midden in de Week van het Oorsuizen, lanceert hij de website van zijn nieuwe Stichting Artists against Tinnitus
Maatschappelijke discussie en overleg
Het eerste doel van zijn actie was om een vaste waarde te worden in de maatschappelijke discussie én om vanuit artiestenperspectief als ervaringsdeskundige over het onderwerp in overleg te gaan met Maarten van Ooijen, staatsecretaris van Volksgezondheid. Dat laatste is in ieder geval al gelukt. “We hebben als Stichting Artists against Tinnitus binnenkort een eerste afspraak staan, schuiven aan samen met de Stichting Hoormij.”
Geluid zachter bij concerten
Hij wil in dat gesprek een tegenwicht vormen op de beroepsgroep van economisch belanghebbenden in de muziek en horecasector zoals poppodiumeigenaren en artiestenboekers die er juist baat bij lijken te hebben om de muziek bij concerten niet zachter te zetten. Dit overigens tegen het advies van de Gezondheidsraad in dat wel een zachter geluid wil in concertzaal en horeca.
Begrenzing op koptelefoons en oortjes
Ook moet er volgens hem een begrenzing komen op koptelefoons en oortjes. “Er komt dankzij de oortjes van onder andere Steve Jobs en harde muziek op festivals wellicht een ware epidemie op ons af. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de 12- tot en met 18-jarigen op dit moment risico loopt op gehoorschade door harde muziek tijdens uitgaan of door veelvuldig gebruik van muziekspelers.”
Meer prioriteit aan onderzoek
Met zijn lobby hoopt Emmer, die de bijnaam ‘De Piep-professor’ draagt, dat ook de farmaceutische industrie meer prioriteit aan onderzoek zal geven:
“In een lab in Israël wordt op dit moment een grote doorbraak gemeld op het gebied van Alzheimer-onderzoek. Ik hoop dat we dat op een dag ook kunnen bereiken met tinnitus, er zijn in Nederland alleen al een miljoen mensen die gebrom of gepiep ervaren. Er is op dit moment geen enkele medische genezing nog mogelijk. Je moet er maar mee leren leven, heet het dan, maar therapieën om hoe er mee te leren omgaan zijn weer wel volop in ontwikkeling gelukkig.”
Taboe op gehoorbescherming lijkt er af te gaan
Emmer is ook verheugd over het feit dat er meer op maat gemaakte oordoppen worden verkocht sinds steeds meer bekende mensen zich, net als hijzelf, nu uit hebben durven spreken over de aandoening. “Het taboe lijkt er af te gaan. In 2022 was er een groei te zien van ruim 30 procent bij de verkoop van gehoorbescherming.
Van piep naar permanent gehoorverlies
Er gaan inmiddels hele gezinnen naar de audicien omdat mensen steeds inzichtelijker krijgen wat de blijvende gevolgen zijn van blootstelling aan hard geluid. Het is als het ware een opeenstapeling. Na één keer uitgaan heb je een piep die weggaat, na een paar jaar soms niet meer. De gehoorschade kan daarnaast leiden tot permanent gehoorverlies, zoals bij mij ook in één oor het geval is.”
Grote artiesten in het buitenland
Emmer loopt over van de plannen. Enthousiast: “Ik heb contacten met grote artiesten in het buitenland die dagelijks geplaagd worden door de piep in hun hoofd. We zijn in gesprek om op termijn een groot benefietconcert te organiseren. De opbrengsten gaan naar onderzoek betreffende deze vreselijke aandoening.” Lachend: “Ja, de muziek staat dan natuurlijk wel zachter dan normaal.”