Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiesten

Bijzonder nummer Anneke van Giersbergen krijgt plaats in Vrijheidsmuseum Groesbeek

Een nieuw nummer van muzikant Anneke van Giersbergen krijgt een plaats in de expositie van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Ze schreef het lied over vrijheid na een bezoek aan het museum. Vanaf vandaag is “I Was Born” hier niet alleen te horen als live uitvoering én als studio-opname, maar is ook het creatieve proces achter het maken van een lied te zien.

Het creatieve proces

De bezoeker wordt meegenomen in de zoektocht van de muzikante door middel van video’s en in de vitrine prijken de handgeschreven conceptteksten van het nummer, compleet met doorgekraste woorden en akkoorden.

Project ‘Ongekend’: onbekende en onderbelichte verhalen

Anneke van Giersbergen werd bekend als frontvrouw van metalband The Gathering en begon daarna een succesvolle solocarrière waarin ze prachtige eigen nummers maakte maar ook veel samenwerkte: met onder andere Within Temptation, BLØF, de Efteling en nu dus het Vrijheidsmuseum en het Infocentrum WO2 Nijmegen.

Deze samenwerking kreeg vorm binnen het project ‘Ongekend’: tien Nijmeegse erfgoedlocaties werden in de zomer van 2022 bezocht door verschillende kunstenaars, die op hun eigen wijze onbekende of onderbelichte verhalen vertelden.

Vrouwen met zeer verschillende achtergronden

Anneke van Giersbergen ging in residentie in het Vrijheidsmuseum en het Infocentrum WO2 Nijmegen. Ze onderzocht de vraag ‘Wat is Vrijheid?’ en verdiepte zich in de wisseltentoonstelling ‘De Zwarte Driehoek. De geschiedenis van als ‘asociaal’ vervolgden, 1933-1945’. Op basis van haar ervaringen schreef ze een nieuw indringend nummer. 

“I Was Born” gaat over twee vrouwen met zeer verschillende achtergronden die elkaar ontmoeten in een concentratiekamp en daar steun bij elkaar vinden. De melodie neemt de luisteraar mee langs kwetsbaarheid en kracht, eenzaamheid en vriendschap. Anneke wordt in dit nummer ondersteund door Rob Snijders op de vibrafoon.

De Zwarte Driehoek

“I Was Born”  is geïnspireerd door de expositie ‘De Zwarte Driehoek’ . Deze tentoonstelling vertelde het verhaal van een zeer diverse groep mensen die tussen 1933 en 1945 van de nationaalsocialisten het stempel ‘asociaal’ kreeg. Dit lot trof daklozen, sekswerkers, arme gezinnen, langdurig werklozen, kruimeldieven en vele anderen.

In Nederland droegen zo’n 2.700 gevangenen in de concentratiekampen het label ‘asociaal’. Hun verhalen waren nog nooit onderzocht en verteld. Het Vrijheidsmuseum maakte hier in 2022 een wisselexpositie en een boek over.

Betekenis van vrijheid

De expositie is op dit moment niet meer te zien, maar je kunt nog wel het boek lezen of luisteren naar het nummer van Anneke van Giersbergen. De presentatie van “I Was Born” is in het museum te vinden op het Vrijheidsplein en is onderdeel van de serie ‘Objecten van de Vrijheid’ waarmee het museum aandacht besteedt aan verschillende perspectieven op de historische en actuele betekenis van vrijheid.

Ook interessant

Artiesten

Ik zie dat Grandmaster Flash voor de zoveelste keer op triomftoer door Nederland is geweest. Ik check hem eerlijk gezegd al jaren niet meer,...

Artiesten

Vlak voor de jaarwisseling werd hij ziek en vlak na de jaarwisseling -op 3 januari 2023- overleed hij op 65-jarige leeftijd: popmuzikant, labelbaas en...

Media

De eerste C&R podcast in 2022 van Chris Wolters en Raymond Lorié gaat over het regelen van je eigen uitvaart voor je overlijden. In...

Muziek

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij...

if( function_exists( 'the_subtitle' ) ) the_subtitle();