Connect with us

Hi, what are you looking for?

Theater

‘De jaren’ gekozen als één van de mooiste voorstellingen

De voorstelling ‘De jaren’ van Het Nationale Theater, in regie van Eline Arbo, is geselecteerd in de officiële juryselectie van het Nederlands Theater Festival als een van de mooiste, meest spraakmakende en meest indrukwekkende producties van het moment. Hierom zal de hitvoorstelling in de nazomer opnieuw te zien zijn in Amsterdam, Den Bosch en Haarlem. 

Volledig vrouwelijke topcast

De jaren‘ is de voorstelling die regisseur Eline Arbo maakte voor Het Nationale Theater naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur 2022. De voorstelling heeft een volledig vrouwelijke topcast bestaande uit Hannah Hoekstra, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio en June Yanez. ‘De jaren’ is te zien in Amsterdam tijdens het Nederlands Theater Festival.

Belangrijkste Nederlandse toneelprijzen

Het festival toont het meest indrukwekkende wat er in het afgelopen seizoen op theatergebied te zien is. De afsluiting van het festival is de uitreiking van dé belangrijkste Nederlandse toneelprijzen, zoals de Louis d’Or en de Theo d’Or. Het Nederlands Theater Festival vindt plaats van 7 tot en met 17 september in Amsterdam. 

Eline Arbo, regisseur Het Nationale Theater: “’De jaren’ is een voorstelling waar wij heel trots op zijn, en die veel heeft betekend voor iedereen die meedeed aan het proces. Ook de publieksreacties zijn zo uitzonderlijk geweest. De inhoud en de herkenning in ‘De jaren’ resoneert. Wij zijn daarom ontzetten blij om geselecteerd te worden voor Het Nederlands Theaterfestival en deze voorstelling weer te mogen spelen.” 

‘De jaren’ komt terug in drie steden

De voorstelling van afgelopen seizoen ‘De jaren’ komt exclusief terug in drie steden: Internationaal Theater Amsterdam (7-9 september 2023), Verkadefabriek in Den Bosch (14-15 september 2023) en de Schuur in Haarlem (16 sept 2023). In ‘De jaren’ vertellen vijf actrices het verhaal van één vrouw die opgroeit tussen de puinhopen van de Tweede Wereldoorlog en schrijfster wordt. Het stuk behandelt thema’s als emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen tegen de achtergrond van een snel veranderende wereld.

De voorstelling is een zeer persoonlijke en politieke productie van regisseur Eline Arbo. De voorstelling ging in première op 3 november 2022, dezelfde maand dat Annie Ernaux de Nobelprijs voor Literatuur won. Het was een groot succes, met uitverkochte zalen in het hele land. In het najaar van 2024 is De jaren opnieuw te zien het theater.  

Eline Arbo in Het Nationale Theater 

Na het veelgeprezen ‘Weg met Eddy Bellegueule’ en ‘Yerma’ maakte huisregisseur van Het Nationale Theater Eline Arbo met De jaren opnieuw een zeer persoonlijke én politieke voorstelling. Arbo regisseert komend seizoen ‘Melancholia’, het sciencefiction-meesterwerk van filmregisseur Lars von Trier. Een visueel en muzikaal overrompelende voorstelling, voor het eerst te zien in de Nederlandse theaters.

Arbo won eerder al de BNG Bank Theaterprijs (2018), de Toneelkijkersprijs (2018 en 2020), de Regieprijs (2020) en in januari 2021 won Arbo de pres­ti­gi­euze Mary Dresselhuys prijs.  

Ook interessant

Artiesten

Ik zie dat Grandmaster Flash voor de zoveelste keer op triomftoer door Nederland is geweest. Ik check hem eerlijk gezegd al jaren niet meer,...

Artiesten

Vlak voor de jaarwisseling werd hij ziek en vlak na de jaarwisseling -op 3 januari 2023- overleed hij op 65-jarige leeftijd: popmuzikant, labelbaas en...

Media

De eerste C&R podcast in 2022 van Chris Wolters en Raymond Lorié gaat over het regelen van je eigen uitvaart voor je overlijden. In...

Muziek

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij...

if( function_exists( 'the_subtitle' ) ) the_subtitle();