Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiesten

John Fogerty krijgt rechten (CCR-)songs weer in handen

Zanger en songschrijver John Fogerty heeft na een decennialange strijd zelf de beschikking over de muziekrechten van de songs die hij zelf schreef voor zijn band Creedence Clearwater Revival (CCR).

Nauwelijks verdiend aan eigen werk

Hoewel Fogerty de belangrijkste songschrijver was voor de legendarische rockband Creedence Clearwater Revival, verdiende hij al die tijd nauwelijks aan de songs die hij schreef. Toen Fogerty in 1964 tekende bij Fantasy Records, tekende hij in feite een wurgcontract waarbij de auteursrechten van de songs die hij schreef bij Fantasy Records kwamen te liggen. Zo verdiende oprichter Saul Zaentz van Fantasy Records vooral aan de muziekcatalogus van Fogerty.

Songs die onder dit contract vielen zijn klassiekers als “Proud Mary”, “Bad Moon Rising”, “Fortunate Son” en “Have You Ever Seen The Rain”.

Ike & Tina Turner op de Italiaanse zender RAI met hun uitvoering van het door John Fogerty geschreven “Proud Mary”.

Beschuldigd van auteursrechtinbreuk op eigen werk

De kwestie is zelfs zover gegaan dat Fantasy Fogerty aanklaagde voor inbreuk op auteursrecht op “Run Through The Jungle”, dat hij nota bene zelf schreef. In de rechtszaal wist Fogerty aan te tonen dat de songs wel degelijk van elkaar verschilden door beide songs live te spelen.

Meerderheidsbelang gekocht in eigen catalogus

Op 12 januari tekende John Fogerty een deal met Concord Records, waarbij hij een meerderheidsbelang kreeg in de publishingrechten van zijn CCR-songs. Concord kreeg in 2004 de rechten in bezit door Fantasy Records over te nemen, waarna de muziekmaatschappij zelf het initiatief nam om Fogerty’s rechten in ere te herstellen.

Foto: Family member – Sent to VRT, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131499337

Tegen de trend in

De deal die de 77-jarige Fogerty sloot met Concord lijkt tegen de trend in. Zo verkocht Sting in februari 2022 juist zijn muziekrechten, iets wat ook andere grootheden als Bob Dylan en Bruce Springsteen deden.

Ook interessant

Artiesten

Ik zie dat Grandmaster Flash voor de zoveelste keer op triomftoer door Nederland is geweest. Ik check hem eerlijk gezegd al jaren niet meer,...

Artiesten

Vlak voor de jaarwisseling werd hij ziek en vlak na de jaarwisseling -op 3 januari 2023- overleed hij op 65-jarige leeftijd: popmuzikant, labelbaas en...

Media

De eerste C&R podcast in 2022 van Chris Wolters en Raymond Lorié gaat over het regelen van je eigen uitvaart voor je overlijden. In...

Muziek

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij...

if( function_exists( 'the_subtitle' ) ) the_subtitle();