Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nieuws

Musical Youth-drummer Frederick “Junior” Waite overleden

Frederick Waite, jr., de oorspronkelijke drummer van reggaeband Musical Youth is onlangs op 55-jarige leeftijd overleden. De band maakte dit bekend op hun sociale media, enkele dagen na een succesvol optreden op de afsluitingsceremonie van de Commonwealth Games in Birmingham.

Van Frederick via Freddie naar Junior

Frederick Waite was de zoon van Frederick Waite senior, die in de beginperiode van de band leadzanger van Musical Youth was. Waite senior verliet de band om plaats te maken voor Dennis Seaton, omdat hij als volwassen man niet bij de bandnaam paste. Zowel vader als zoon werden Frederick of Freddie genoemd en als junior kreeg de Musical Youth-drummer de bijnaam “Junior”, waarmee hij bij de fans bekend werd.

Van enorme hoogtepunten naar diepe dalen

Het enorme succes in de jaren 1982 en 1983 werd niet meer geëvenaard en na als een raket de lucht in te zijn geschoten kwam Musical Youth met eenzelfde snelheid weer terug op aarde. Zakelijk bleek er sprake van mismanagement en de band viel uiteindelijk uit elkaar. Bassist Patrick Waite, de jongere broer van Frederick, belandde in het criminele circuit en stief in 1993 aan een zeldzame hartaandoening terwijl hij in afwachting was van een rechtszaak.

Met het overlijden van Frederick Waite junior is een van de twee stellen broers van Musical Youth niet meer en blijven de gebroeders Grant (Michael en Kelvin) en leadzanger Dennis Seaton als oorspronkelijke leden over.

Overlijden al in juli, pas laat bekendgeworden

Musical Youth kwam weer bijeen in 2003, waarbij alleen Dennis Seaton en Michael Grant als oorspronkelijke leden overbleven. Frederick Waite was door zijn psychische gesteldheid al jaren niet meer in staat te functioneren en gitarist en toaster Kelvin Grant werkte inmiddels aan een solocarrière.

Hoewel Frederick al op 20 juli overleed, waren Michael en Dennis pas aan de vooravond van de ceremonie op de Commonwealth Games op de hoogte van zijn overlijden. Terwijl het optreden op de afsluitingsceremonie nog moest worden aangekondigd, moesten de bandleden zich beraden op de bekendmaking van Fredericks overlijden.

Waarom na de ceremonie?

Dankzij direct contact met de huidige leden van Musical Youth, is er antwoord op de brandende vraag die bij velen zal rijzen: “Waarom heeft Musical Youth het overlijden van Frederick Waite junior pas enkele dagen na de afsluitingsceremonie van de Commonwealth Games bekendgemaakt?”

De beslissing was niet gemakkelijk voor de heren, waarbij twee zaken speelden:

  1. De aankondiging van het optreden op de afsluitingsceremonie zou bekendgemaakt worden in het weekend dat zij het nieuws over Frederick kregen
  2. De bekendmaking zou overschaduwd worden door een stroom aan nieuws over de afsluitingsceremonie

Dus moesten Dennis en Michael de moeilijke beslissing nemen om de bekendmaking uit te stellen tot na de ceremonie, zodat het de aandacht zou krijgen die Frederick volgens hen verdiende.

Waarom wisten ze het zelf niet eerder?

Een andere begrijpelijke vraag is waarom de heren zelf niet eerder op de hoogte waren van het overlijden van Junior. Het enige wat we daarover kunnen melden is dat de verhoudingen tussen diverse betrokkenen nogal moeilijk liggen. Hierdoor bereikte het bericht ze dus pas drie weken na Freddies overlijden, wat zowel een schok voor ze betekende als een lastige beslissing over de bekendmaking met zich meebracht.

Een lach en een traan

Dennis Seaton en Michael Grant hebben deze periode beleefd met een lach en een traan. Terwijl hun wereldwijde monsterhit “Pass The Dutchie” enorm in de belangstelling kwam door de hitserie ‘Stranger Things’ op Netflix en (daardoor?) op TikTok, en de afsluitingsceremonie op de Commonwealth Games een volgend hoogtepunt zou worden, kwam het bericht van Juniors overlijden als een klap in hun gezicht.

Afsluitingsceremonie als eerbetoon aan Frederick

Wat niemand zo zal hebben ervaren en wat ook niet zo bedacht was, is dat het optreden op de afsluitingsceremonie van de Commonwealth Games een eerbetoon aan Frederick werd. Niet in de manier waarop, wel in de harten van Dennis en Michael, die ongetwijfeld meerdere keren tijdens het optreden aan Frederick zullen hebben gedacht.

Ook interessant

Artiesten

Ik zie dat Grandmaster Flash voor de zoveelste keer op triomftoer door Nederland is geweest. Ik check hem eerlijk gezegd al jaren niet meer,...

Artiesten

Vlak voor de jaarwisseling werd hij ziek en vlak na de jaarwisseling -op 3 januari 2023- overleed hij op 65-jarige leeftijd: popmuzikant, labelbaas en...

Media

De eerste C&R podcast in 2022 van Chris Wolters en Raymond Lorié gaat over het regelen van je eigen uitvaart voor je overlijden. In...

Muziek

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij...

if( function_exists( 'the_subtitle' ) ) the_subtitle();