Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiesten

Nieuwe editie festival ‘Terug naar het Begin’

In het eerste weekend van juni vindt in vijftien wierdendorpen binnen de gemeente Eemsdelta de 14e editie plaats van het festival ‘Terug naar het begin’. Festivalgangers kunnen per dag kiezen uit meer dan dertig optredens, waarbij ze bij voorkeur per fiets van voorstelling naar voorstelling rijden. Naast optredens van (inter)nationale artiesten kunnen bezoekers de omgeving verkennen met lokale gidsen. Dichtbij of van verder weg: iedereen laat zich inspireren door het unieke Groningse landschap met zijn eeuwenoude kerken, en dat maakt dit festival zo bijzonder.

Van lokaal tot landelijk, van jong talent tot gevestigde namen

Terug naar het begin biedt een brede mix van (podium)kunsten. Zo neemt de zangeres Nora Fischer in een persoonlijke vertelling haar publiek mee naar haar wereld en ontdek je in het kerkje van Eenum waarom ze nu juist ‘niet’ gaat zingen. In Bierum vult de Zeeuwse band De Toegift de Sebastiaankerk met nostalgische songs; terwijl harpiste Lavinia Meijers in Holwierde een muzikale beleving creëert onder de gewelven van de Stefanuskerk.

Even verderop -bij het strandje van Hoogwatum- brengt theatermaker Sijas de Groot op de grens van land en water de locatievoorstelling ‘Kaap’, waarbij persoonlijke en landschappelijke thema’s met elkaar worden verbonden. In de Solwerder kerk presenteert de jonge Noordelijke maker Jurjen Galema zijn project ‘House of Sloth’ waarin hij het publiek confronteert met een wereld van luiheid, slaap en hangerigheid.

Molen, boomgaard en kerktuin

Onderweg strijken bezoekers neer bij pauzeplekken zoals de authentieke molen De Stormvogel, de sfeervolle boomgaard De Luingahof of de kerktuin van het dorpje Krewerd. Voor een bijzonder inkijkje in het festivalgebied zijn er lokale gidsen beschikbaar voor een “kijk-ommetje” door het dorp, wijk of molen.

Intieme voorstellingen in eeuwenoud landschap

Fietsend van het ene naar het andere wierdendorp ervaar je hoe dit landschap verbonden is met de zee. De wierden waren – nog voor de komst van dijken – de eerste bescherming tegen het water. En daarop werden al heel vroeg de kerkjes gebouwd die bij ‘Terug naar het begin‘ het karaktervolle decor vormen voor vrijwel elke kunstvorm.

Van het romantische kerkje in Eenum, stammend uit de twaalfde eeuw, tot de Mariakerk in Krewerd die nog steeds een mystieke sfeer ademt. Het zijn deze magische locaties die van elke voorstelling een bijzondere belevenis maakt. Geen grote festivalweides met mensenmassa’s, maar intieme optredens op unieke locaties.

Lokale betrokkenheid

Naast artiesten van buitenaf is er ook inbreng van de bewoners van de dorpen en buurtschappen in de gemeente Eemsdelta. Zij presenteren het community-art project ‘Mijn Ding’, onder leiding van woordkunstenaar Hugo aka Wordbites en cellist Sebastiaan Wiering. Met optredens van bewoners als de 94-jarige dichter Adam Voetman en de jonge Leroy en Josseline uit Delfzijl krijgen festivalbezoekers een oprecht kijkje in hoofden, harten en zielen van de bewoners van Eemsdelta.

Ook interessant

Artiesten

Ik zie dat Grandmaster Flash voor de zoveelste keer op triomftoer door Nederland is geweest. Ik check hem eerlijk gezegd al jaren niet meer,...

Artiesten

Vlak voor de jaarwisseling werd hij ziek en vlak na de jaarwisseling -op 3 januari 2023- overleed hij op 65-jarige leeftijd: popmuzikant, labelbaas en...

Media

De eerste C&R podcast in 2022 van Chris Wolters en Raymond Lorié gaat over het regelen van je eigen uitvaart voor je overlijden. In...

Muziek

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij...

if( function_exists( 'the_subtitle' ) ) the_subtitle();