Connect with us

Hi, what are you looking for?

Theater

Nieuwe voorstelling Nathan Vecht over de staat van Nederland

Het Nationale Theater presenteert ‘Laagland’, de nieuwe voorstelling van schrijver Nathan Vecht (televisieserie ‘Het jaar van Fortuyn’). Vingervlug en met snijdende humor toont hij de staat van Nederland: een samenleving die wankelt langs de steeds groter wordende kloof tussen elite en lagere middenklasse.

Het Nederland van nu

Na successen als ‘The Nation’, ‘De eeuw van mijn moeder’ en ‘Leedvermaak’ duikt regisseur Eric de Vroedt in het Nederland van nu. ‘Laagland‘ gaat op 10 juni 2023 in première in het Parktheater in Eindhoven, en gaat daarna op tournee door het land.

Verbeten strijd

In de kleine gemeente Langwetering wordt de rust ruw verstoord als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door de succesvolle tech-ondernemer Hugo (Joris Smit).

Tijdens een ‘keukentafelgesprek’ op het gemeentehuis blijkt echter dat de lokale bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende elektromonteur Ferry (Mark Rietman), niets moeten hebben van Hugo’s goede bedoelingen. Er ontstaat een verbeten strijd om lands- en lijfsbehoud. Wanneer blijkt dat de levens van Hugo en Ferry méér met elkaar verbonden zijn dan ze allebei dachten, krijgt deze strijd een fatale wending.

Maatschappelijke thema’s verbinden met typisch Hollands gedoe

Regisseur Eric de Vroedt over ‘Laagland’: “Als er een toneelschrijver is die grote maatschappelijke thema’s kan verbinden met typisch Hollands gedoe, is het Nathan Vecht wel. Met mededogen en vooral veel humor toont hij de crisis waar we als samenleving middenin zitten: de strijd tussen af- en aangehaakt Nederland.

Met het grote verschil dat op toneel de mensen wél echt het gesprek met elkaar aangaan, wel moeten gaan – dát is de kracht van theater.”

Voorstelling begint voor publiek naar theater gaat

Uniek aan ‘Laagland’ is dat de voorstelling al begint voordat het publiek naar het theater gaat. Schrijver en regisseur Alkan çöklü voegt een digitale dimensie toe. Bezoekers krijgen voorafgaand aan het theaterbezoek toegang tot de SneakPeek-app.

Hierin kunnen ze de digitale levens van Mette (Emma Buysse) en Nick (Alex Hendrickx), de dochter en zoon van de hoofdpersonages volgen. Bezoekers lezen mee met hun berichten en video-chats. De jeugdige blik die Mette en Nick op hun vaders werpen, laten hen zichzelf, elkaar en een belangrijk geheim ontdekken.

Foto: Sebastiaan ter Burg – Erwin Olaf bij de lancering van de anti homogeweld in Café Kalff in Utrecht, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55177772

Ook interessant

Artiesten

Ik zie dat Grandmaster Flash voor de zoveelste keer op triomftoer door Nederland is geweest. Ik check hem eerlijk gezegd al jaren niet meer,...

Artiesten

Vlak voor de jaarwisseling werd hij ziek en vlak na de jaarwisseling -op 3 januari 2023- overleed hij op 65-jarige leeftijd: popmuzikant, labelbaas en...

Media

De eerste C&R podcast in 2022 van Chris Wolters en Raymond Lorié gaat over het regelen van je eigen uitvaart voor je overlijden. In...

Muziek

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij...

if( function_exists( 'the_subtitle' ) ) the_subtitle();