Connect with us

Hi, what are you looking for?

Nieuws

Onderzoek: naam War Child krijgt flinke knauw na Borsato-debacle

De ophef rond Marco Borsato is slecht voor de naam War Child, blijkt uit het Goede Doelen Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy. De zanger was 23 jaar ambassadeur van de goededoelenorganisatie en verbrak in december de samenwerking na negatieve berichtgeving via juicechannels . Hij laat War Child achter met een fiks reputatieprobleem. Het onderzoek monitort al ruim 10 jaar de reputatie en groeipotentie van alle organisaties die actief zijn in de Nederlandse goededoelensector.

Groeiverwachting daalt enorm

War Child zakt van de 48e naar de 71e positie op de ranglijst van goede doelen waarmee de Nederlander een sterke band voelt. Deze band hangt vooral samen met reputatiefactoren zoals betrouwbaarheid en organisatorische kwaliteit. Met name op deze factoren is sprake van een forse daling bij War Child. Ook de toekomst ziet er allesbehalve rooskleurig uit. De groeiverwachting daalt enorm onder de bevolking.

Keerzijde BN’ers als gratis uithangbord onvoldoende afgewogen

“We leven in een nieuw tijdperk van juicechannels , waarin de reputatie van personen – terecht of onterecht – in een mum van tijd kan verdampen. Het is de vraag of een innige band met een beroemdheid nog wel verstandig is voor goede doelen. Het voordeel van de media-aandacht van beroemde ambassadeurs moet goed worden afgewogen tegen het risico van imagoschade”, aldus merkadviseur Hendrik Beerda.

En daar gaat het volgens Beerda vaak mis; “Het is te gemakkelijk om een ongelukkige match met een BN’er af te doen als domweg pech. Organisaties moeten veel zorgvuldiger hun merk bewaken en niet zonder slag of stoot beroemdheden tot het boegbeeld van hun organisatie bestempelen.

Natuurlijk is een gratis uithangbord met dito nationaal bereik aantrekkelijk voor startende goede doelen. Maar blijf kritisch op de balans tussen de merkkracht van de eigen organisatie en die van de ambassadeur. Dat schiet soms te ver door en heeft grote gevolgen wanneer de BN’er negatief in het nieuws komt.”

3FM Serious Request weet goede balans te vinden met inzet BN’ers

Beerda: “Een goed voorbeeld van een goededoelenactie zonder vast boegbeeld maar met een regelmatig wisselende inzet van bekende Nederlanders, is 3FM Serious Request. Met de laatste editie ten behoeve van het Wereld Natuur Fonds haalden de radio-dj’s een kwart meer op dan het jaar ervoor.

Door de combinatie van een goed gekozen thema, de terugkeer van het Glazen Huis en de juiste namen, is 3FM Serious Request het sterkst stijgende merk in de Nederlandse goededoelensector.”

Goede doelen met de grootste merkkrachtstijging* in de periode 2020-2022

Uit het onderzoek komen onderstaande tien goede doelen naar voren als de goede doelen waar de groeiverwachting het hoogst voor is:

1. 3FM Serious Request

2. Het Vergeten Kind

3. Hersenstichting

4. Vogelbescherming Nederland

5. Save the Children

6. Stichting Opkikker

7. Cordaid

8. Grote Clubactie

9. Stichting ALS Nederland

10. Amref Flying Doctors

Goede doelen met de grootste merkkrachtdaling* in de periode 2020-2022

Waar er stijgers zijn, zijn er natuurlijk ook dalers. De verwachting is dat de volgende tien goede doelen de grootste daling zullen doormaken:

1. Alpe d’HuZes

2. Giro555

3. EpilepsieNL

4. Jantje Beton

5. Pink Ribbon

6. IFAW

7. Nationaal Ouderenfonds

8. Maag Lever Darm Stichting

9. Roparun

10. Orange Babies

*Merkkracht wordt gemeten aan de hand van 3 factoren: geholpen naamsbekendheid, waardering en binding.

Onderzoek onder 17.000 respondenten sinds 2010

Het Goede Doelen Merkenonderzoek is in 2010 met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Sindsdien zijn 17.000 respondenten ondervraagd over de reputatie en groeipotentie van alle organisaties die actief zijn in de Nederlandse goededoelensector. Het onderzoek wordt in eigen beheer uitgevoerd en heeft dus geen opdrachtgever of andere belanghebbende.

Foto: Family member – Sent to VRT, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=131499337

Ook interessant

Artiesten

Ik zie dat Grandmaster Flash voor de zoveelste keer op triomftoer door Nederland is geweest. Ik check hem eerlijk gezegd al jaren niet meer,...

Artiesten

Vlak voor de jaarwisseling werd hij ziek en vlak na de jaarwisseling -op 3 januari 2023- overleed hij op 65-jarige leeftijd: popmuzikant, labelbaas en...

Media

De eerste C&R podcast in 2022 van Chris Wolters en Raymond Lorié gaat over het regelen van je eigen uitvaart voor je overlijden. In...

Muziek

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij...

if( function_exists( 'the_subtitle' ) ) the_subtitle();