Connect with us

Hi, what are you looking for?

Festivals

Programma 3e editie Black Heritage Festival bekend

Untold heeft het programma voor de 3e editie van het Black Heritage Festival (BHF) bekendgemaakt. BHF is een festival waar kunst, cultuur, geschiedenis en erfgoed samenkomen door diverse activiteiten in Almere, Amsterdam, Berg en Dal, en Rotterdam. Het Black Heritage Festival vindt plaats als aanloop naar Keti Koti op 1 juli.

Het programma met het thema ‘Black Culture’ bestaat uit theatervoorstellingen, lezingen, workshops, talkshows masterclasses waarbij kennis over Afrikaanse culturen wordt gedeeld met jong en oud. Makers en publiek komen bij elkaar voor inspiratie en kennisuitwisseling over de geschiedenis, heden en toekomst van Afrikaans immaterieel erfgoed. 

Poster van Black Heritage Festival juni 2023 waarop vijf zwarte mensen staan, allen gekleed in het zwart, tegen een oranje achtergrond met een spiraalachtig patroon.

Nieuw: Theatervoorstelling Kormantse

In het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden produceert Untold speciaal voor het festival de voorstelling ‘Kormantse’ in coproductie met Black Harmony. De voorstelling begint in het Kormantsegebied in het huidige Ghana. Tijdens de Trans-Atlantische slavernij ging men hier in verzet met onder andere strategie en spirituele kracht vanuit dit gebied.

Wat weten we over Kromanti?

Vandaag de dag kent men binnen de Afro-Surinaamse Winti de entiteit Kromanti. Waar komt deze entiteit vandaan en hoe is het tijdens het verzet in het Caribisch gebied ingezet? Tijdens ‘Kormantse’ zal het publiek erachter komen wat we weten over de Kromanti Winti door middel van Afrikaanse zang- en danstradities en gewoontes van Afrikaans Surinaamse diaspora.

De kennis die in de voorstelling wordt gedeeld is verzameld door Blaka Online, Otmar Watson, Orlando Ceder en Desta Deekman. Ook zijn Nana Efua (beter bekend als Marian Markelo) en Tata Dompo Juliën Zaalman geraadpleegd om hun kennis te delen ten behoeve van deze voorstelling. Eindregie door Tati Wirahadiraksa.

Afrodance-choreograaf uit Ivoorkust en gasten van eigen bodem

Op uitnodiging van Untold is Ngoyi Milandou Rhodes te gast vanuit Ivoorkust. Rhodes heeft vele prijzen gewonnen als danser en choreograaf. Zo was hij in 2022 prijswinnaar van Primud. Dit is de grootste urban award van Ivoorkust die jaarlijks wordt uitgereikt in de stad Abidjan. Het is voor jongeren mogelijk om zich in te schrijven voor de dansworkshops die hij geeft in het Bijlmer Parktheater (15 & 22 juni) en Theater Zuidplein (18 juni). 

Er zal in de verschillende programma’s worden bijdragen door onder anderen Francio Guadeloupe, hiphoppersoonlijkheid Litciano Horb alias 4SHOBANGERS, Kunta Rincho, Afrodance-choreograaf en performer Precious Alvares, Perry Gits.

Fashion en Black heritage centraal

In een intieme setting in Bibliotheek Rotterdam staan Fashion en Black heritage centraal tijdens een interactieve talk over het opdoen, overdragen en letterlijk dragen van kennis. Geïnteresseerden gaan in gesprek met Janice Deul, Jane Stjeward-Schubert, Marjorie Fernandes, Andy Arduin, Cheyenne Nelson en Nyanga Weder. 

Ook interessant

Artiesten

Ik zie dat Grandmaster Flash voor de zoveelste keer op triomftoer door Nederland is geweest. Ik check hem eerlijk gezegd al jaren niet meer,...

Artiesten

Vlak voor de jaarwisseling werd hij ziek en vlak na de jaarwisseling -op 3 januari 2023- overleed hij op 65-jarige leeftijd: popmuzikant, labelbaas en...

Media

De eerste C&R podcast in 2022 van Chris Wolters en Raymond Lorié gaat over het regelen van je eigen uitvaart voor je overlijden. In...

Muziek

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij...

if( function_exists( 'the_subtitle' ) ) the_subtitle();