Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiesten

Wereld Parkinson Dag in teken van muziek

Dit jaar staat Wereld Parkinson Dag, ieder jaar op 11 april, in het teken van muziek. Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel. Daarnaast verbindt muziek mensen met en zonder de ziekte van Parkinson met elkaar. Zangers Rob de Nijs en Ernst Daniel Smid weten dit als geen ander. Zij hebben de handen ineengeslagen en afgelopen voorjaar het nummer ‘De Muziek Gaat Altijd Door’ uitgebracht.

Het beste medicijn

Muziek is volgens ParkinsonNL het beste medicijn om in te zetten op Wereld Parkinson Dag. ParkinsonNL roept dan ook iedereen in Nederland op om dit nummer van Rob de Nijs en Ernst Daniel Smid zelf te gaan spelen, zingen of luisteren, en hier een foto of filmpje van te maken en te delen op social media.

“Inmiddels zijn er meer dan 65.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Vandaag roep ik iedereen op om met de muziek de verbinding te maken. Ik wil ook alle radiozenders, muziekverenigingen en kerktorens vragen het nummer te laten horen op 11 april. Dit is een enorme steun in de rug voor alle mensen die direct of indirect met parkinson te maken hebben”, aldus Ernst Daniel Smid, ambassadeur van ParkinsonNL.

Nieuw wapen in de behandeling

Neuroloog Bas Bloem noemt muziek een belangrijk nieuw wapen in de behandeling van parkinson. Volgens Bloem werkt muziek op twee manieren als therapie. “Aan de ene kant is het een ritme. Het tekort aan dopamine maakt dat je geen ritmes meer kan maken. En lopen is iets ritmisch. Door een extern ritme te gebruiken, kun je weer beter lopen. De andere component is emotie. Muziek brengt positieve emoties met zich mee. Dat knijpt weer extra dopamine uit je hersenen waardoor mensen ook beter kunnen bewegen.”

Snelst groeiende neurologische aandoening

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische aandoening van dit moment en heeft een grote invloed op het leven van mensen en de mensen om hen heen. In 2020 telde Nederland ruim 65.500 mensen met parkinson. Bij ongeveer 30% van hen uitte de ziekte zich al vóór de leeftijd van 65 jaar. Parkinson treft steeds meer jonge mensen.

Geboortedag van James Parkinson

ParkinsonNL is de organisatie die versneld stappen wil zetten en het verschil wil maken voor alle mensen met Parkinson op het gebied van onderzoek, innovatie en voorlichting. Wereld Parkinson Dag is elk jaar op 11 april, de geboortedatum van de Engelse arts James Parkinson. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson, de snelst groeiende neurologische ziekte ter wereld.

Ook interessant

Artiesten

Ik zie dat Grandmaster Flash voor de zoveelste keer op triomftoer door Nederland is geweest. Ik check hem eerlijk gezegd al jaren niet meer,...

Artiesten

Vlak voor de jaarwisseling werd hij ziek en vlak na de jaarwisseling -op 3 januari 2023- overleed hij op 65-jarige leeftijd: popmuzikant, labelbaas en...

Media

De eerste C&R podcast in 2022 van Chris Wolters en Raymond Lorié gaat over het regelen van je eigen uitvaart voor je overlijden. In...

Muziek

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij...

if( function_exists( 'the_subtitle' ) ) the_subtitle();