Connect with us

Hi, what are you looking for?

Artiesten

Robert Doornbos: boeken bekende sprekers en BN’ers kan transparanter

Hoewel de meeste prijzen voor het boeken van artiesten en bekende Nederlanders vast staan, moeten klanten vaak het dubbele of driedubbele betalen. Vooral voor sprekers en dagvoorzitters worden soms bizarre tarieven gevraagd en duurt het boeken soms veel te lang. Daarom zou dit soort platforms transparant moeten zijn over hun tarieven en sneller moeten werken. Daarvoor pleit Robert Doornbos, bekend als Formule 1-coureur en tv-analist en veelgevraagd spreker.

Airbnb voor de entertainmentbranche

Om meer transparantie, snelheid en automatisering te brengen op de artiesten- en sprekersmarkt is Doornbos onlangs partner geworden bij online boekingsplatform ShowBird, een soort Airbnb voor de entertainmentbranche. Op dat platform staan de tarieven van zo’n 10.000 artiesten, BN’ers en sprekers duidelijk aangegeven en kunnen klanten direct, dus zonder tussenpersonen, een artiest, band, spreker of andere live-act boeken en betalen. 

Brug tussen bedrijfsleven en autosport

Doornbos geeft al ruim tien jaar lezingen en slaat daarbij een brug tussen bedrijfsleven en autosport. “Toen ik na afloop van een lezing aan een klant vroeg of hij het nog een keer wilde doen zei hij: ja, maar je bent zo duur geworden. Toen bleek mijn tarief drie keer verhoogd.”, vertelt hij.

“Ik denk dat clubjes die dat doen geen bestaansrecht hebben. Platforms waar je mij kunt inhuren moeten transparantie op nummer één zetten. Bij ShowBird is dat duidelijk: je drukt op een knop en ziet wat iemand kost.”

Vijver is groot genoeg

Hij ziet het platform niet als een concurrent, maar als een voorbeeld voor andere boekingsbureaus. “De vijver is groot genoeg. Andere platforms of bureaus hoeven hier niet door om te vallen”, aldus Doornbos.

Wirwar aan bureaus en tussenpersonen

Met de oprichting van ShowBird in 2017 wilde CEO en oprichter Hassan Tagi een eind maken aan de wirwar aan bureaus en tussenpersonen, zodat het boeken van acts een stuk eenvoudiger, sneller en transparanter zou worden. Daarmee veroorzaakte hij een aardverschuiving in de showbizzmarkt voor BN’ers en artiesten. Het platform groeit snel en verwacht dit jaar 75.000 aanvragen te krijgen. Sinds kort zijn ook sprekers en dagvoorzitters via het platform te boeken.

Uitwassen

Volgens Tagi moet er een eind komen aan de uitwassen in de business. “Het is soms echt wild westen en tarieven gaan een paar keer over de kop. Zo kennen we een BN’er die zich verhuurt als trouwambtenaar en de ene keer 5000 euro en dan weer 18.000 euro vraagt. Ik vind dat ongehoord”, aldus Tagi.

In navolging van Wilfred Genee

Eind vorig jaar sloot bekend tv-presentator Wilfred Genee zich om dezelfde reden aan bij Showbird. “We zien een duidelijke verandering optreden. Klanten willen duidelijkheid en transparantie wanneer ze een act voor een evenement willen boeken. Ik heb me altijd enorm verbaasd over de volstrekt intransparante wereld van tussenpersonen en boekingsbureaus. Met ShowBird weet je als spreker en klant precies waar je aan toe bent”, zei hij toen.

Ook interessant

Artiesten

Ik zie dat Grandmaster Flash voor de zoveelste keer op triomftoer door Nederland is geweest. Ik check hem eerlijk gezegd al jaren niet meer,...

Artiesten

Vlak voor de jaarwisseling werd hij ziek en vlak na de jaarwisseling -op 3 januari 2023- overleed hij op 65-jarige leeftijd: popmuzikant, labelbaas en...

Media

De eerste C&R podcast in 2022 van Chris Wolters en Raymond Lorié gaat over het regelen van je eigen uitvaart voor je overlijden. In...

Muziek

Popmuzikant Sting heeft “al zijn liedjes” verkocht aan Universal, aldus NOS. Volgens IEX verkocht Sting “zijn liedjescatalogus aan platenlabel UMG“. Verwarrend? Had zijn platenmaatschappij...

if( function_exists( 'the_subtitle' ) ) the_subtitle();